Cicle de Muntanyisme 2018 – Històries de vida i amistat amb vivències extremes 1
| |

Cicle de Muntanyisme 2018 – Històries de vida i amistat amb vivències extremes

Cicle de Muntanyisme 2018 – Històries de vida i amistat amb vivències extremes 2

Ja ha acabat el Cicle de Muntanyisme que el Centre Cultural Castellut ha organitzat conjuntament amb el Centre Castellut de Muntanyisme. Vam començar el 23 de febrer amb el documental “Deixa’m viure” de Kilian Jornet; introduït magníficament per Joande Mira, vam poder aproximar-nos a la realitat d’una persona fora d’allò normal; l’esperit de superació i la búsqueda dels propis límits marquen la trajectòria d’un jove català que no deixa de sorprendre’ns mai. La seua determinació i la seua capacitat, els cims que va assolint i les relacions d’amistat que totes aquestes activitats comporten… Les ascensions al Montblanc, l’Elbrus i el Cerví ens van posar dels nervis…

Cicle de Muntanyisme 2018 – Històries de vida i amistat amb vivències extremes 3

Per al següent documental “Messner”, Joande Sempere ens va presentar José Ferrero, professor a l’IES La Creueta d’Onil i fervent seguidor de la vida i les fites aconseguides per Reinhold Messner, de qui ens va fer una bona aproximació. El documental va fer un recorregut per la vida d’un dels millors alpinistes –si no el millor- de tots els temps, descobrint-nos com aplega a ser l’extraordinari muntanyer que va ser i quina va ser la seua trajectòria professional. La ja mítica –i tràgica- ascensió al Nanga Parbat, ser el primer en pujar l’Everest sense oxigen i també en fer els catorze huit mils ens dóna idea de la magnitud de la seua figura. Certament, les imatges no van deixar indiferent ningú dels assistents.

El tercer documental “Pura vida”, d’Iñaki Ochoa, ens el va presentar Cristina Esteve Mollà, del Centre Castellut de Muntanyisme. La malaltia d’Iñaki en plena ascensió a l’Annapurna –una de les muntanyes més perilloses-, desencadena una operació de rescat increïble. Una vegada salta l’alarma, i durant quatre dies, es posen en marxa persones i mitjans per intentar salvar un company que està en una situació límit. Arriscar la pròpia vida per ajudar un company és part de la filosofia i de la manera de viure la seua passió per la muntanya. Un document vital impressionant.

Cicle de Muntanyisme 2018 – Històries de vida i amistat amb vivències extremes 4

I, per rematar el Cicle, ens va acompanyar Joao Garcia, el millor alpinista portuguès de tots els temps. Raül Verdú Carbonell, president del Centre Castellut de Muntanyisme, amic personal de Joao, va ser qui va fer possible la seua presència i l’encarregat de presentar-lo. Basant-se en un audiovisual, del que només vam veure 20 minuts, Joao ens va parlar de la seua experiència vital, que ell anomena “14 cumbres de + de 8.000. 17 años de una vida”, que diu molt del contingut de la xarrada. Ser la 10a persona en completar els 14 cims que tenen més de 8.000m el converteix en un ser excepcional i tenir-lo davant, parlant-nos amb total naturalitat i responent a totes les nombroses preguntes que li vam fer va ser un moment extraordinari. Amb la seua senzillesa i proximitat va aconseguir que tots els presents ens convertírem en admiradors seus. Experiències seues com la de l’Everest, on va predre un company i va patir diverses congelacions ens van colpir profundament. Les expedicions que organitza actualment i els plans de futur van posar fi a una jornada molt emotiva. Un privilegi haver gaudit de la presència de Joao Garcia.

Ben segur que repetirem l’activitat; tots vam quedar molt satisfets!

Centre Cultural Castellut – abril 2018

Relacionat