L'Albada de Valor celebrarà el 108é aniversari d’Enric Valor el pròxim 22 d'agost a l'Alt del Guisop 1

L’Albada de Valor celebrarà el 108é aniversari d’Enric Valor el pròxim 22 d’agost a l’Alt del Guisop

L'Albada de Valor celebrarà el 108é aniversari d’Enric Valor el pròxim 22 d'agost a l'Alt del Guisop 2

El 22 d’agost de 1911 va nàixer a Castalla l’escriptor Enric Valor i Vives.  El 13 de gener de 2000, amb 88 anys, morí a València. Valor va viure sempre compromés amb la llengua i el país. La seua aportació escriptora va des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació literària de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica.

El curs 2010-11, coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua el va  declarar “Any de l’escriptor Enric Valor”. Es feren múltiples activitat d’homenatge. València, Alacant i Castalla acolliren desenes d’actes. El mateix any 2011, des d’una iniciativa promoguda pel Centre Cultural Castallut i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer, vam convocar el 22 d’agost l’ascens a l’alt de Guisop (a la serra del Maigmó, entre Petrer, Tibi i Agost), de 1250 m, per celebrar l’eixida del sol, coincidint en el dia exacte del naixement de l’escriptor: “l’Alba de Valor”.  Enguany es repeteix per novena vegada la convocatòria. I hi participen com a entitats col·laboradores El Tempir, d’Elx, El Teix, d’Ibi, La Cívica-Alacantí, la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, la Colla de dolçainers i tabaleters “El Terròs”, de Petrer, Terres del Vinalopó, la Càtedra Enric Valor, de la UA, i el col·lectiu Gent de Valor.

L’elecció de l’espai no és casual. L’alt de Guisop, fet matèria literària com l’alt del “Eriçons”, en Temps de batuda, és un indret estimat i sovintejat pel mateix Enric Valor. Des d’allí mirem la nostra terra: «La mar es veia com una franja blava i remota que s’omplia d’or fos i de plata bellugadissa per davall del punt on s’aixecava el sol», va escriure Valor.  L’alt de Guisop simbolitza l’epicentre enlairat del món real, literari i màgic, alhora, del mestre i escriptor. Allí es fonen país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada.

Dimecres 22 d’agost, amb vehicles propis: uns des de l’Esplanada, de Petrer, a les 5:15 h; altres des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h. I des del Portell de Catí tothom, a peu, farem l’ascens passant pel pou del Carrascalet mentre que el dia s’esperesa descobrint-nos entre les primeres llums un paisatge tan amable com admirable.

Enguany commemorem diverses  efemèrides de Valor, la seua obra o fets i personatges que s’hi relacionen: els 600 anys de la mort del predicador Vicent Ferrer; els 150 anys del naixement de les autores Caterina Albert i M. Antònia Salvà; el centenari del naixement de l’escriptora Teresa Pàmies i l’escriptor Joan Brossa; els 50 anys de l’aparició del primer disc de La Trinca, del primer volum de la Gran Enciclopèdia Catalana i la primera edició a Prada de Conflent de la universitat Catalana d’Estiu; i el 85é aniversari de la III Setmana Cultural Valenciana, organitzada pel mateix Enric Valor, a Alacant, el 70é aniversari del seu l’ingrés en Lo Rat Penat i el primer curs de gramàtica valenciana que hi impartí, així com el 35é aniversari de l’inici de pa publicació sistemàtica dels vuit volums de les Rondalles Valencianes.

L’octubre de l’any passat, a Castalla, organitzat per l’Ajuntament i diversos col·lectius i entitats (Gent de Valor, CCC, Catedra E. Valor-UA…) , es va celebrar, amb molt d’èxit, de nou, la II Fira de la Fantasia “Enric Valor”; enguany hem tingut les “IV Jornades formatives Enric Valor i l’escola” i la Diputació d’Alacant ha tornat a celebrar a Castalla  la gala de lliurament del Premi de novel·la en valencià “Enric Valor”, en la XXV edició, guanyat per Vicent Josep Escartí amb El mas de les ànimes. Les gestions sobre la casa d’Enric Valor han avançat de manera considerable, tot i que encara no hi hagut cap realització concreta.

D’entre les persones de la nostra cultura que ens han deixat recordem especialment, pel vincle i incidència que han tingut en les comarques del Migjorn valencià, el professor i poeta Lluís Alpera, l’assagista monover Antoni Ròdenas i la mestra, escriptora i acadèmica Carme Miquel.

En aquesta festa valoriana del 22 d’agost del sol, el paisatge, la cultura, la llengua, la paraula, les lletres i la civilitat, els hòmens i dones que ens hi trobarem no deixarem de reivindicar altres accions i mesures que dignifiquen la figura de l’escriptor castallut i la nostra pròpia cultura: la creació de la Fundació Enric Valor; cal incrementar la presència de l’obra narrativa de l’escriptor en adaptacions audiovisuals en totes les plataformes de la programació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació; la recuperació efectiva i funcional de la Casa Valor, a Castalla, com a espai de memòria, estudi i projecció cultural; s’ha de convertir en un lloc públic de convivència mediambiental i cultural la partida de Planisses amb els seu masos; denunciarem el marc legal i jurídic que impedeix avançar en  l’increment dels usos administratius i socials de l’idioma; seguirem reivindicant de Vinaròs a Oriola una Escola Valenciana plurilingüe vertebrada entorn al valencià i a l’excel·lència i la qualitat educativa i clamarem pel restabliment de la llibertat i la plena normalitat democràtica en tot el domini lingüístic.

Motius de supervivència i de justícia ens obliguen a fer aquestes demandes amb urgència. Tanta urgència com compromís personal i col·lectiu perquè arriben prompte. És una senzilla qüestió de dignitat bàsica. Ho exigim humilment, i ací els mots no són antitètics, amb la força de la raó i les paraules assenyades.

ASPECTES TÈCNICS A TENIR EN COMPTE

  • A l’alt de Guisop és la cita, tot just uns instants abans de trenc d’alba. Enguany serà el huité  any que farem l’exigent però curt i amable ascens matiner per a homenatjar Enric Valor (DIJOUS, 22 D’AGOST DE 2019) 
  • Uns partirem des de l’Esplanada de Petrer, amb vehicles, a les 5:15 h. Altres ho faran des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h. Tots i totes ens aplegarem al Portell de Catí i des d’allí, a peu, farem l’ascens. 
  • Convé dur bon calcer, llanterna per als primer moments de la caminada, roba d’abric lleugera, capell, aigua i un petit mosset (galetes, fruita…). 
  • Els assistents que voluntàriament ho desitgen poden aportar alguna botella de cava, herbero, moscatell, etc. (begudes de la terra) per fer el brindis. 
  • Així mateix, qui vulga, pot dur breus textos del mestre Valor, o que s’hi relacionen molt directament, per llegir-los i compartir-los amb la resta d’assistents en un ritual tan senzill i emotiu com grandiós per l’entorn i l’home que el motiva: el senyor Enric Valor, de Castalla.  
  • Finalitzat l’acte al cim, un grup majoritari s’aplegarà per a continuar l’homenatge en un esmorzar a Castalla. Tot i que cap dels assistents s’ha de sentir obligat a anar-hi, ho indiquem perquè serà al mateix cim on es confirmarà la participació en l’esmorzar i perquè es tinga previst en la planificació horària de retorn a casa (Es podrà eixir de Castalla en vehicles entre les 12 i les 12:30 h)

Relacionat