Presentació dels Premis de Novel·la Enric Valor 2019 i 2020: els llibres, la fantasia i la pluja adornen una nit màgica
Divendres 11 de març tenia lloc, a la Sala Jove de la Casa de Cultura, la presentació de las novel·les guanyadores del Premi de Novel·la Enric Valor corresponents als anys 2019 i 2020. La Covid va fer que s’acumularen tres premis ja lliurats, així que es va decidir fer una doble presentació.
Els autors d’ El mas de les ànimes (Vicent Josep Escartí) i de Balada de la frontera (Ivan Carbonell) ens van acompanyar en una nit plujosa i màgica. El realisme màgic que traspua El mas de les ànimes i la fantasia que envaeix Balada de la frontera s’avenien cosa de no dir amb l’escenari: una Castalla nocturna i plujosa, el poble de les rondalles, la capital de la fantasia valenciana.
Vicent J. Escartí (Algemesí, 1964), catedràtic de Literatura Catalana Medieval i Moderna a la Universitat de València, va ser el primer a intervenir. Escartí és un escriptor excel·lent que ha guanyat els premis de narrativa més importants que es convoquen al País Valencià. És director de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i, des de l’any 2015, forma part de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.
El mas de les ànimes és una novel·la que transcorre entre finals del segle XVIII i l’inici de la Guerra Civil l’any 1936. Té com a escenari un mas situat en un poble imaginari del País Valencià (Escartí ens va revelar que està inspirat en un mas que existeix a La Font de la Figuera). Conta la vida de Maria Celedònia Palop, un personatge singular per la seua insòlita longevitat (arriba a viure uns cent cinquanta anys). L’autor hi mostra una gran capacitat de fabulació en transitar un període de temps tan dilatat, donant veu a un gran nombre de personatges i inserint l’acció dins diversos episodis històrics rellevants. Fa un ús bastant encertat del realisme màgic, el qual té un pes fonamental en l’obra tot creant un univers mític (Escartí ens confessà que s’hi va inspirar en casos insòlits que apareixen en documents medievals, així com en algunes vides de sants).
Ivan Carbonell (València, 1979) és llicenciat en Filologia Valenciana i en Humanitats per la Universitat de València. És professor de Valencià en l’ensenyament secundari i recentment ha començat a fer classes a la Universitat de València. Ha publicat més d’una dotzena d’obres, la major part d’elles guanyadores de premis de narrativa. Balada de la frontera situa l’acció a l’inici del segle XIV, en el moment històric en què el rei Jaume II du a terme una campanya militar per conquistar Múrcia. En la novel·la es combinen la història i la fantasia. Personatges històrics com l’almirall Roger de Llúria, la seua dona Na Saurina d’Entença, els reis Jaume II i Frederic de Sicília, i uns altres menys coneguts (molts d’ells personatges de ficció), comparteixen protagonisme amb dracs, senglars gegants, sanadores, bruixes, encantades i fades. Es també una novel·la d’aventures i d’intriga esotèrica. La trama alterna tres accions, tres aventures que, partint de Xàtiva, dos d’elles recorren les comarques de la Vall d’Albaida, el Comtat i la Safor; i una tercera es desenrotlla al Pirineu d’Osca (Ordesa, Mont Perdut, Llac Gelat…). El final de cada una d’aquestes accions o aventures queda obert (de fet Ivan ens va revelar que està escrivint una segona part).
Acabat l’acte després del torn de preguntes del públic, Vicent i Ivan van signar exemplars de les seues novel·les, que els assistents podien adquirir allà mateix per gentilesa de la papereria Sempere.