Presentació a Castalla de la novel·la “El Dit de Déu” de Raquel Ricart
El dijous 27 de febrer, a la Casa de Cultura de Castalla, vam poder gaudir de la presentació de l’última novel·la de Raquel Ricart, El dit de Déu, amb la qual va guanyar el Premi de la Crítica (a nivell estatal) i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2023. La van acompanyar Irene Mira i Soraya Bernabeu, que van guiar l’acte amb preguntes a l’autora i comentaris sobre l’obra.
Raquel Ricart Leal naix a Bétera l’any 1962. Escriu des de molt joveneta, sempre en valencià, i conrea diversos gèneres com ara el text dramàtic, la novel·la negra, la juvenil o la de ciència-ficció. També ha participat en llibres de relats col·lectius i redactant columnes al Diari La Veu. A banda dels premis rebuts per El dit de Déu, n’ha guanyat altres, com el Premi Vila de Paterna per El quadern d’Àngela, el Premi Andròmina per Les ratlles de la vida o el Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil per En les mars perdudes. La seua obra es caracteritza per un estil cuidat i profund, abordant temes com la memòria, la identitat i les relacions humanes.

En El dit de Déu trobem l’exploració de les vides de dues dones de generacions diferents, les quals comparteixen experiències de dolor i superació. D’una banda l’Escriptora, que, marcada per una infància difícil i una joventut turbulenta, es refugia en l’alcohol. I, de l’altra, Nora, una dona més gran que s’encarrega de les tasques domèstiques, i que va ser abandonada en un orfenat de molt xicoteta i ha viscut situacions dramàtiques al llarg de la seva vida. Ambdues escriuen sobre el seu passat i la seua relació, mentre una tercera veu narrativa, que es presenta com a “Jo”, comparteix experiències pròpies que s’entrellacen amb les de les protagonistes. Aquesta estructura de tres veus narratives crea una història commovedora d’amistat, supervivència i perdó, escrita amb una llengua rica i evocadora sota la sublim ploma de l’autora.
De manera calmada, oberta i sincera, Raquel va anar responent les qüestions que se li plantejaven, comentant aspectes com el tipus de llenguatge que va triar a l’hora de redactar la novel·la, atenent a la manera de parlar de la seua pròpia zona i també a les característiques de cada personatge, així com el joc de les tres veus amb vides diferents però amb semblances alhora (com la importància de la literatura per a totes elles i els moments plens de dificultat que els ha tocat viure), i també els autors que l’han influenciada a l’hora de crear aquesta i altres obres. A més, va remarcar la seua voluntat de donar un paper important a la quotidianitat amb alguns trets que són, en part, biogràfics (com la malaltia), i altres que li han vingut al cap en la tranquil·litat de l’habitació pròpia, tancada i lliure de sorolls de què disposa a la seua llar.
Un públic divers, agraït i amb molt d’interés va omplir la sala i també va participar de l’animada tertúlia amb els seus propis comentaris i preguntes a l’autora en l’hora i mitja que va durar aquest acte i que va passar volant. La signatura de llibres va servir de tancament de la vetlada.
Volem donar les gràcies a Raquel pels quilòmetres recorreguts i la disposició mostrada davant la idea d’acompanyar-nos en aquest esdeveniment, i desitjar-li / demanar-li que ens delecte amb molts llibres més.
Soraya Bernabeu Sempere