Inici de les II Jornades d’Aproximació a la Nostra Història 1
|

Inici de les II Jornades d’Aproximació a la Nostra Història

Inici de les II Jornades d’Aproximació a la Nostra Història 2

Aquestes Segones Jornades començaren divendres 10 de novembre amb la presentació de dos exposicions. Una, anomenada “Material gràfic del bàndol republicà”, és en la seua major part una recopilació de material imprés publicat i difós pels republicans: periòdics, documents, diners en paper, etcètera. Aquests valuosos documents formen part d’una col·lecció més extensa que ha anat arreplegant pacientment Xavier Vidal.

L’altra exposició, titulada “Espanya ha de saber (superar la postguerra)”, ha estat elaborada i cedida per la Universitat d’Alacant. Consta de 15 panells explicatius. El títol ja diu prou del seu contingut. Els panells temàtics tenen el nom de pel·lícules i documentals. “Espanya ha de saber” va ser el títol d’un documental de l’any 1977 que defensava la ideologia del franquisme i s’oposava al canvi democràtic. L’exposició és en part una rèplica a aquesta visió carca, retrògrada.

Les exposicions van ser presentades pel president del CCC. A continuació va intervenir l’alcalde de Castalla, que va dedicar unes paraules als assistents donant la benvinguda a les Jornades d’Història.

Inici de les II Jornades d’Aproximació a la Nostra Història 3

Estes Segones Jornades estan dedicades a la Memòria Històrica, a la Guerra Civil i a la Postguerra. Un tema sempre d’actualitat, a pesar que han passat prop de huitanta anys des que acabà la guerra. És bo conéixer el passat per evitar caure en determinats errors.

Uns minuts més tard, al saló d’actes de la Casa de Cultura i amb una nodrida concurrència de públic, va tenir lloc la conferència “Sobreviure a la repressió franquista”, a càrrec del catedràtic de la Universitat d’Alacant José Miguel Santacreu. Presentat pel jove historiador David Cano, Santacreu va fer un breu recorregut per la República, la Guerra Civil i la gran repressió dels primers anys de la Postguerra. Després va presentar i comentar un documental “Castigats”, basat en les experiències de set persones que van patir les doloroses conseqüències d’estar, bé elles o algun familiar, en el bàndol republicà. La projecció d’aquest documental va oferir un testimoniatge esborronador d’aquells anys foscos en què se segaren vides, deixant-ne altres marcades per a sempre. Un document de com de cruel pot ser la revenja i l’odi entre els humans, però on alena també l’esperança en un futur on triomfarà la justícia.

CCC- Tardor 2017

Relacionat