Continuarà la primavera musical valenciana? ¡Segur que sí!
Aquesta i moltes altres qüestions van sorgir a la Taula Redona. A totes elles es va donar resposta per part dels participants, de manera molt cordial però contundent. Anem a pams…
Dimarts, 5 de novembre, es va celebrar l’acte que s’havia ajornat a causa de la tragèdia que vam patir els valencians la setmana anterior a algunes comarques valencianes. Primerament, i després d’un minut de silenci, Joande Mira, del Centre Cultural Castellut va fer una breu introducció del perquè de l’exposició a Castalla, deixant pas a l’alcalde Jesús López i al comissari i coordinador d’aquesta, David Garcia Sirvent, de la Universitat d’Alacant qui va explicar la gènesi i la composició de la mateixa. Tot això a l’espai on es trobava exposada.
Seguidament vam passar a una sala habilitada per a la Taula Redona, en la que van participar Sandra García com a moderadora i David Payà del Diluvi, Mireia Rico de Pellikana i Miquel García de Cactus com a ponents. A partir d’unes oportunes preguntes que anava fent la moderadora, es va establir un clima molt agradable en el qual els artistes participants ens van parlar extensament de les seues experiències viscudes al llarg d’aquests anys, de com és de satisfactori veure que ajudes a ser feliç a moltes persones al mateix temps que et sents realitzat com a músic. Evidentment que no tot ha estat fàcil i remarcaren les dificultats i el sacrifici que suposa aquesta faena. Es va fer un repàs per l’origen i la formació dels grups, pel moment propici que va afavorir l’onada de grups valencians, pel desgast personal que suposa i que comporta la dissolució de molts dels grups existents. També es revisà l’actualitat musical valenciana, on s’observa un cert canvi en l’oferta musical, més variada estilísticament i també amb grups més reduïts. Es posà en valor el circuit valencià Tirant de Rock, els festivals com Feslloc, Festivern, etc. que van ajudar molt a l’èxit d’aquest moviment; al mateix temps van demanar una major implicació dels organismes oficials en la defensa i promoció de la nostra cultura -en tots els camps- i la nostra llengua.

Tot plegat va resultar un acte molt emotiu i interessant on es va valorar la projecció d’aquests grups al llarg de tota la nostra àrea lingüística; tant el nombrós públic assistent com els participants en van quedar molt satisfets.
Fins al dia assenyalat, escolars, músics i públic en general vam poder gaudir d’una exposició magnífica que ens ha donat a conéixer una variada gama d’aspectes que envolten el fenomen de la música en valencià dels darrers anys: cartells i art gràfic, caràtules, referències literàries, festivals i circuits, marxandatge, audiovisuals… Tot en conjunt ens ha descobert la complexitat del fet musical i de tot el que suposa. Especial atenció als grups i músics de Castalla, els quals han tingut un paper d’allò més destacat en aquest moviment.
Esperem i desitgem que aquesta PRIMAVERA MUSICAL siga el preludi d’un productiu ESTIU i que la nostra música continue guanyant protagonisme en el panorama cultural del nostre País.
Moltes gràcies a la Universitat d’Alacant i, especialment, al seu servei de Llengües, així com a l’Ajuntament de Castalla, per la seua col·laboració.