Castelluts a Nova York! Del Montgó a Manhattan, 15.500 valencians als EEUU i Canadà 1

Castelluts a Nova York! Del Montgó a Manhattan, 15.500 valencians als EEUU i Canadà

Dijous passat, 9 de maig, vam tindre el gust de participar en un acte històric. Descendents de diversos castelluts que van emigrar fa més de cent anys als Estats Units van poder conèixer informacions de les circumstàncies que van propiciar aquest moviment migratori i posar en comú les escasses notícies que d’aquests fets tenien; la resta d’espectadors quedàrem impressionats per les imatges, els fets narrats i el testimoni dels presents.

El documental Del Montgó a Manhattan, Valencians a Nova York és el resultat d’una exhaustiva investigació de l’equip d’InfoTV, amb el seu director Juli Esteve al capdavant, una vegada van ser coneixedors del moviment migratori que, a primers del segle passat, va dur a més de 15.000 valencians a buscar-se la vida a l’altre costat de l’Atlàntic, fugint de la misèria en què vivien i de les dures condicions laborals a què es veien abocats. Treballadors del camp en la seua immensa majoria –recordem que la plaga de la fil·loxera va matar tota la vinya agreujant molt les condicions de vida dels llauradors-, van decidir provar fortuna a Amèrica, als boscos tallant arbres de Canadà, fent carreteres, vies del tren, a la fàbrica de discos Columbia, de pastors o del que calia. Tot i ser una vida dura –sobretot al principi-, en un país estrany, amb una llengua desconeguda, calia provar sort. Els diners que ací estaven tot un any de penalitats per guanyar-los, allà els aconseguien en una setmana, estava clar que valia la pena estar-se uns anys sacrificat –a poc a poc anaven millorant la seua posició allà- per tornar amb uns estalvis que els possibilitarien escalar posicions en la seua societat, comprant cases i/o terres, per viure millor; altres es van quedar i van dur cap allà les seues famílies.

Valencians Nova Iork

El documental és el primer de quatre –no cabia tota la informació arreplegada en un-, on per mitjà dels testimonis dels familiars i amb l’ajuda de molts ajuntaments –a les Marines i la Safor la quantitat d’emigrants és enorme- van anar arreplegant informació, documents, fotografies, etc. i es va intentar donar notícia d’una Història Silenciada que afectava milers de famílies valencianes del segle passat. És molt d’agrair l’esforç fet.

Una greu crisi econòmica als EEUU l’any 1921 va posar fi, de moment, al moviment migratori al que ens referim, el dels que anaren en cerca de la terra promesa.

Un interessant i emotiu acte que ens va obrir els ulls sobre un altre apartat, important, de la nostra Història.

Relacionat