Les Jornades de Sostenibilitat continuen amb “Economia per a un futur sostenible” a càrrec de Vicent Cucarella
Divendres, 6 de maig, vam tenir l’oportunitat de gaudir de les reflexions i propostes que, sobre l’economia, el seu funcionament i com fer-la sostenible, ens va fer Vicent Cucarella, economista i investigador de l’IVIE.
Es tracta de la segona de les quatre conferències que organitza el CCC, dins de les Jornades de sostenibilitat 2016, presentada per l’economista Emilio Rico.
L’investigador, Vicent Cucarella, ens va presentar la segona part del seu segon llibre acabat de publicar “Economia per a un futur sostenible”, Bromera (2016) i, de manera molt clara, ens portà en un primer moment a plantejar-nos unes preguntes bàsiques sobre l’economia: podem créixer al 3% de manera indefinida?, l’imparable creixement de la població mundial, la qüestió energètica i dels recursos i les deixalles generades.
I a partir d’aquestes, introduí el terme de la “petjada ecològica” per plantejar el límit del creixement econòmic, la renovació dels recursos, el canvi en el nostre mode de vida i així justificar que la nostra societat en els últims cinquanta anys ha crescut dopada amb una hormona del creixement, l’energia dels combustibles fòssils.
La solució la plantejà per la banda de les renovables, però açò també comporta altres problemes i, a poc a poc, ens abocà a la pregunta clau: és necessari el creixement econòmic per al benestar? O hem d’ensenyar-nos a diferenciar entre necessitats i allò que ens dona satisfacció gràcies a la publicitat?
Per resoldre-les, va argumentar que l’objectiu de l’economia hauria de ser aconseguir la felicitat i per això hem de canviar la manera d’avançar cap als objectius i passar de la competició a la col·laboració, és a dir fer un canvi de valors per mantindre el benestar.
Acabà comentant les iniciatives actuals d’economia col·laborativa que s’estan portant a terme per molta gent a tot arreu, accions que cal tenir en compte per a un futur més sostenible.
Si vau assistir a la conferència, podreu reviure els moments que més us van agradar i si no vau ser presents, la podreu veure al nostre canal TV, a Youtube.
Moltes gràcies a Vicent i a tots els assistents!
El pròxim dia 20 continuem les Jornades amb “Criteris de responsabilitat davant un nou paisatge alimentari”, a càrrec d’Amador Navarro, activista de BioTrèmol, cooperativa de consum responsable. Vos esperem!
Centre Cultural Castellut – maig 2016