Jornades d’Aproximació a la nostra Història – 2ª i 3ª 1

Jornades d’Aproximació a la nostra Història – 2ª i 3ª

IMG_0112

 

Dins de les Jornades d’Aproximació a la Nostra Història, el dijous 7 de maig vam assistir a la projecció del documental d’Info TV “La utopia desarmada. Memòria d’un País Valencià republicà” amb una magnífica introducció d’Antoni Doménech. Vam poder fer-nos una idea bastant aproximada de la realitat d’una València capital de l’Estat i dels moviments socials que es van donar en els anys de la república i la guerra civil basant-se en els testimonis de persones que ho van viure en pròpia carn.

L’endemà, divendres 8, ens vam aproximar a “La transició democràtica al País Valencià. Un període conflictiu” amb les documentades paraules del doctor Manuel Alcaraz, de la Universitat d’Alacant. Joan Josep Pérez el va presentar de manera brillant, destacant la llarga trajectòria professional i cívica del professor Alcaraz.

Per situar-nos temporalment en l’època, va fer un repàs global dels esdeveniments més destacats de la dècada dels 70: la fi del franquisme, les aspiracions de llibertat del poble, la por dels poders fàctics als canvis, el poder militar, la violència d’ETA, la de l’extrema dreta, la legalització dels partits polítics i sindicats, la redacció de la Constitució –condicionada per tot aquest cúmul de fets-… Un decenni extremadament mogut, ple de pors i d’esperances, que ha marcat l’esdevenir de l’Estat fins els nostres dies.

IMG_0106

A la segona part, ja centrats en el País Valencià, va repassar aquests anys històrics en els que primer de manera civilitzada i amb unió, el poble valencià reclamava “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia”. Fins la magna manifestació del 9 d’octubre de 1.977, quan més de mig milió de persones eixí al carrer amb aquestes reivindicacions. A partir d’ací va començar una reacció conservadora que, moltes vegades amb la connivència de les forces d’ordre, va dinamitar la unitat i va donar pas a la “Batalla de València” que desgraciadament va condicionar l’esdevenir del País Valencià, creant, divulgant i avivant un conflicte amb els símbols que aplega fins el nostres dies, i dificultant així el redreçament del nostre poble.

A continuació va haver un debat on cadascú va expressar els seus punts de vista amb passió, per ser un moment històric viscut en primera persona per molts dels assistents i del que encara hui estam patint les conseqüències.
En resum, una xarrada molt interessant que podreu seguir al nostre web en breu.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Relacionat