Centre Cultural Castellut

La Cuina del Bolet

La cuina del bolet, una presentació molt interessant

Aquest darrer divendres, 4 d’octubre, com estava anunciat, va tenir lloc la presentació de la premiada obra “La cuina del bolet. Costumari gastroboletaire“, del nostre company i amic Sergi Gallego i Antonio Belda, conegut del Centre per anteriors visites, tots dos professors a la UA. Presentats, de manera molt original i curiosa per Xemi Alavedra, professor de l’IES Enric Valor de Castalla, van fer una explicació general del món del bolet com a part fonamental en el seu paper ecològic en la natura i com a peça importantíssima en el seu vessant gastronòmic. Si bé el desconeixement en profunditat d’aquest món feia que tradicionalment només es consumiren unes poques espècies –la por a algunes reaccions no desitjades motivava aquesta prevenció-, a poc a poc ha anat avançant-se en el seu coneixement i eixamplant-se la varietat a consumir.

Al llibre hi ha una part divulgativa: què són els bolets, el seu paper als ecosistemes, la relació fong-humans, la recol·lecció, valor nutricional, perills, cultiu i conservació… I una altra part on es centren en les espècies més accessibles, amb els distints noms que reben, la seua descripció morfològica, l’ecologia, la seua qualitat gastronòmica, acompanyades de diverses receptes que facilitaran l’aprofitament d’estes i el seu consum .

La Cuina del Bolet

De manera molt didàctica i amena els dos autors van anar repassant les varietats més comunes tant a la Foia de Castalla com a les comarques veïnes i algunes altres que, encara que no creixen per aquesta zona, són molt apreciades. Trenta-tres espècies de bolets mengívoles tenim al nostre abast, les quals aquest llibre ens ajudarà a identificar i a conèixer amb més profunditat. A més a més, tot un seguit de receptes ben saludables i senzilles que, en la seua major part, ens obrirà tot un món de noves possibilitats d’aprofitament gastronòmic d’aquest tresor de la natura.

Una obra essencial per als amants dels bolets especialment, però també per al públic en general, pel seu caràcter bàsicament divulgatiu.