Primavera Musical: una exposició que no et pots perdre, ara a Castalla!
Vint-i-cinc anys de primavera musical: la música valenciana reviscola.
El pròxim dimecres, 30 d’octubre, a les 19’30 de la vesprada, inaugurarem una exposició única i molt necessària, PRIMAVERA MUSICAL, amb una Taula Redona en la que ens acompanyaran David Payà Crespo representant El Diluvi, Mireia Rico Esteve per Pellikana, Miquel Garcia Pérez per Cactus i David Garcia Sirvent com a coordinador i comissari de l’exposició de la UA; Sandra Garcia Ramírez en serà la moderadora. Amb un muntatge molt atractiu i vistós, la Universitat d’Alacant ha elaborat una sèrie de materials que ens mostren l’evolució de la música valenciana dels darrers 25 anys. Un gran despertar musical, el seu creixement progressiu, la consolidació d’un moviment que ha sacsejat la societat valenciana en el seu conjunt, aplegant a tots els racons de l’àrea lingüística.
La Primavera Musical, com a metàfora d’un creixement artístic global, arreplega tota la diversitat d’estils i estètiques, amb cartells de concerts i gires (referència especial a Castalla), amb jocs amb els grups musicals… Es mostra també la interconnexió existent entre música-literatura que reflecteixen les lletres de les cançons, històries amb música. A destacar la importància de grafisme, el disseny, les il·lustracions com un altre aspecte de l’art global. Com global és també la geografia dels grups que s’expressen en la nostra llengua, ja que van normalitzant-se poc a poc les actuacions de grups catalans i illencs a les nostres terres, com ho és la dels grups valencians en la resta del nostre espai cultural i lingüístic.
A l’exposició es fa un repàs cronològic des dels primers grups de finals dels 90, fins l’actualitat, amb unes referències als diferents festivals que han nascut i alimentat la música en valencià com Almadrava Rock, Feslloc, l’Aplec dels Ports… Amb tot un estol de grups irrepetibles que ens han alegrat -ens alegren- la vida i que apareixen destacats: Mugroman, Svaters, Obrint Pas, Aspencat, Els Jóvens, Tardor, La Gossa Sorda, Orxata, El Diluvi, Zoo, Pellikana, Verdcel, La Fúmiga, Sant Gatxo, Auxili, Artur Caravan, Cactus… També cantautors com Andreu Valor, Pau Alabajos o Feliu Ventura. Apartat especial per a la música per als més joves, per a un públic familiar, amb Dani Miquel, Ramonets, Canta Canalla… amb festivals específics per a ells, com Feretes i cançonetes, Menut Festival, etc. Apartats diversos, com Biblioteca musical, quiosc, jocs… completen aquesta magnífica exposició.
La Universitat d’Alacant, viver de cultura, es mostra com un espai de formació integral de les persones, amb una programació cultural ben variada. Aquesta exposició n’és una bona mostra, i tindre-la a Castalla és una oportunitat que ningú es pot perdre, tant amants de la nostra música com a públic en general, inquiet pels moviments socials valencians. Des de la nostra associació, Moltes gràcies a la UA!