Centre Cultural Castellut

Homenatge Popular a Vicent Andrés Estellés: un acte cultural memorable 2

Homenatge Popular a Vicent Andrés Estellés: un acte cultural memorable

“Un desig de pàtria: poesia i compromís en Vicent Andrés Estellés”, és el títol de la singular conferència-concert que va tenir lloc el proppassat divendres 21 de juny (a les 19:30h) a l’Esplanada de la Casa de Cultura de Castalla.
Aquest acte encetava l’Homenatge que el CCC dedica a l’eminent poeta valencià en el Centenari del seu naixement (dies 21 i 22 de juny, dia 22 d’agost a l’Alt de Guisop i dia 27 de setembre Sopar Estellés), Recordem que el nostre poeta ja va estar homenatjat pel Centre els anys 2013 i 2015. Encara que el govern valencià actual no ha volgut retre-li aquest merescut reconeixement, a tot arreu del País Valencià nombroses associacions i entitats han proclamat pel seu compte l’Any Estellés, i seran moltes les activitats que es portaran a terme a fi de recordar i reivindicar la inesborrable figura del nostre més gran poeta contemporani.

Sens dubte el cantautor Pau Alabajos (Torrent, 1982) i la professora de la UA i sòcia del Centre Irene Mira (Castalla, 1992) formaven un tàndem d’excepció. A més, poques persones més indicades per a un acte d’homenatge al poeta de Burjassot.

Pau Alabajos va estar seleccionat per l’editorial SEMBRA per escriure la primera biografia d’Estellés; Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble, publicada recentment, el gener de 2024, de la qual es va parlar a l’acte. A més ha dedicat una bona part de la seua obra discogràfica a musicar poemes seus, així els àlbums “Pau Alabajos diu Mural del País Valencià de Vicent Andrés Estellés” (2013) i “Ciutat a cau d’orella” (2018), i l’EP, editat fa uns mesos, “Una granota viva a la butxaca”, que conté quatre cançons sobre poemes d’Estellés, entre ells “Assumiràs la veu d’un poble”. En altres treballs apareixen cançons soltes, com és el cas de “M’aclame a tu”, inserit en el disc “L’amor i la ferocitat” (2016). Podríem dir que és, com l’Ovidi, un cantautor profundament estellesià.

D’altra banda, Irene Mira és una especialista en el poeta, prova d’açò és la seua tesi doctoral, qualificada amb Cum Laude, “La poètica dels espais en Vicent Andrés Estellés”, que va donar lloc al llibre homònim (Institut Interuniversitari de Filologia Catalana i Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Alacant/Barcelona 2021), presentat a la Casa de Cultura el novembre de 2021. A més, Irene és curadora, juntament amb Jordi Oviedo, dels darrers cinc volums de l’Obra Completa. Nova Edició Revisada de l’autor del Llibre de meravelles.

Homenatge Estellés 2024

Damunt el menut escenari situat al peu de l’escala que puja a la Casa de Cultura, i amb el permís d’un ventet entremaliat que va fer que s’envolara algun full, davant la nodrida assistència de públic que omplia l’esplanada, Irene i Pau van anar alternant les seues intervencions. Irene parlava de la vida i l’obra del poeta, i contextualitzava els poemes que Pau cantava a continuació. De tant en tant Irene donava una dada interessant, com per exemple que el poema “Cançó de bressol” no va estar inspirat en la mort prematura de la filla del poeta, com alguns dels assistents créiem, sinó que va ser escrit abans de nàixer aquesta, i va ser la proximitat dels afusellaments a Paterna de la revenja franquista allò que motivà el poema.

Normalment els cantautors guanyen en directe, la immediatesa, el contacte directe amb el públic, sol esperonar la seua inspiració, els fa posseïdors d’una força tel·lúrica, el seu crit es fa més enèrgic i combatiu, adopten un to que transmet alhora significats, emocions, sentiments… que arriben al públic tot creant una comunicació diferent, especial, única. Aquest va ser el cas de l’actuació d’Alabajos.

El cantautor de Torrent va interpretar huit cançons i va recitar un poema, “Sonata d’Isabel”. Aquest poema recitat el va enregistrar al disc “Pau Alabajos diu Mural del País Valencià…” (2013); a “Ciutat a cau d’orella” (2018) Pau va musicar aquest mateix poema tot construint la que és probablement una de les seues cançons més emotives i aconseguides.

Entre les huit cançons interpretades per Alabajos es troben alguns dels poemes més emblemàtics i populars d’Estellés. Com el combatiu “Assumiràs la veu d’un poble”, que dona compte de la intrínseca vessant cívica-nacionalista del poeta. Els ovidians “M’aclame a tu”, “Els amants” i “Coral romput”. I “Cançó de bressol”. Completats per tres dels poemes més bells del bellíssim “Llibre de meravelles”: “Testament mural”, “Crònica especial” i “Postal”.

Alguns vam tindre la sensació que assistíem a un acte cultural molt rellevant. L’admiració al poeta, ben guanyada per aquest, i a tot el que ell representa, una llengua, un país, una cultura, unes tradicions, un paisatge… podia explicar l’atmosfera “especial” creada per Irene i Pau.

Gràcies a la papereria Sempere els assistents tenien a l’abast una bona part de l’obra d’Estellés, i la biografia de Pau Alabajos sobre el poeta. També Pau havia portat CDs dels seus treballs dedicats a Estellés. No podia faltar el més recent, l’EP “Una granota viva a la butxaca”.

Era el 21 de juny, però els més fredolics “s’arissaven” tot i que encara faltava una hora per fer-se de nit.

***********************************************

Homenatge Popular a Vicent Andrés Estellés: un acte cultural memorable 3

A l’endemà, pel matí, va tindre lloc un esmorzar popular junt al Parc Municipal on es va congregar una bona quantitat de gent jove, molt jove i menuda que van assaborir la gran varietat de productes de rebosteria i refrescs que organitzadors i col·laboradors van aportar. Seguidament es va realitzar el sorteig d’uns lots de productes tradicionals i una breu xarrada de Jordi Tormo, escriptor alcoià, biògraf d’Ovidi Montllor, sobre la relació entre aquest i V.A. Estellés; a continuació es va donar inici al passa-carrer, magníficament acompanyats per les melodies d’El Sogall. Es van fer diverses parades durant el recorregut per llegir alguns poemes del poeta, fins aplegar a l’escola de la Llauria, on es va organitzar la pintada d’un mural que havien preparat David i Ximo.

Els xiquets i les xiquetes van ser-ne els principals protagonistes d’aquest matí, i s’ho van passar d’allò més bé.

Tot el que us hem contat –també amb visita als llocs més quotidians de la vida d’Estellés a Burjassot, on vam estar el passat diumenge- i el que resta per celebrar, constitueix l’Homenatge Popular a Vicent Andrés Estellés a Castalla.

Homenatge Popular a Vicent Andrés Estellés: un acte cultural memorable 4