Anna Moner, el testimoniatge d’una artista vertadera
Anna Moner és llicenciada en Història de l’Art i en el seu vessant com a artista plàstica (formant equip amb Sebastià Carratalà) ha fet nombroses exposicions de la seua obra.
Venia a parlar-nos de la seua obra literària. Era la segona participació dins els Encontres Literaris que organitza el Centre Cultural Castellut. Divendres 29 de setembre, a l’auditori de Castalla, Anna va fer una excel·lent exposició dels elements que conformen el seu peculiar univers literari. Era el seu primer acte públic com a Ambaixadora de la Lectura. L’autora va recolzar el seu discurs amb imatges projectades. Primer van ser imatges relacionades amb seu llibre d’assaig Gabinet de curiositats (un recull d’articles periodístics que fou mereixedor del Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2016) i després imatges relacionades amb la seua novel·la més premiada, El retorn de l’Hongarés (Premi Alfons el Magnànim de la Diputació de València, Premi Túria a la millor aportació literària, seleccionada als Dracs de Sant Jordi 2015).
Va ser una xarrada amena i interessant que va permetre que el públic penetrara en els secrets i interessos del seu món creatiu, on tenen un pes crucial trets com la curiositat i la documentació rigorosa. Una obra, la seua, que sembla adscrita a la literatura gòtica però que, segons explicà Anna, comparteix amb aquesta certs elements però distanciant-se clarament en allò substancial, com és per exemple el realisme o el pur interés i la curiositat per la Ciència, en un moment, el segle XIX, en què els progressos científics eren enormement enlluernadors i transformadors. Preocupada també per reflectir els ambients i els costums més insòlits alhora que genuïns del Londres o el París decimonònics.
Al final de l’acte, després de la participació del públic, l’autora signà exemplars de les dues novel·les que ha publicat, l’esmentada anteriorment, i Les mans de la deixebla (guanyadora del Premi Enric Valor de Novel·la 2010).
CCC
Tardor-2017